De eyeliner lijkt misschien één van de makkelijkste make-up vormen die er zijn, maar eigenlijk als je een beetje dieper graaft, ontdek je een aantal interessante feitjes over de geschiedenis, moderne ontwikkelingen en alternatieve toepassingen en technieken van een bescheiden liner!

We hebben 10 leuke feitjes, tips en trucs opgeschreven die je zelf kunt gebruiken of met je vriendinnen kunt delen!

1. Het begon allemaal in het oude Egypte

De oude Egyptenaren hebben het hoogstwaarschijnlijk in 10.000 voor Christus als eerste uitgevonden. Hierbij gebruikte ze kool voor de eyeliner. De eyeliner is zelfs de eerste make-up vorm die is uitgevonden. Veel later pas kwam de lippenstift, foundation, mascara, etc.

2. De eyeliner werd niet altijd gebruikt om er mooier uit te zien

De Egyptenaren gebruikten de eyeliner in eerste instantie om de kwade geesten af te weren en de ogen te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon.

3. De eyeliner van 1920 was giftig

In de jaren 1920 werd de liner gemaakt van een aantal zeer schadelijke ingrediënten zoals lood en koper. Grappig wel dat we nu een eyeliner hebben die zelfs goed genoeg is voor gevoelige ogen en/of contactlenzen.

4. De perfect gevleugelde ‘wing’ eyeliner

We weten allemaal hoe moeilijk het is om dat mooie vleugeltje te maken aan het einde van de eyeliner. Wat begint als een klein vleugeltje kan al snel eindigen in een Amy Winehouse liner. Ben je gek op een klein vleugeltje dan is een permanente liner misschien wel wat voor jou! Bekijk hier de prijzen van de ‘wing’ eyeliner.

5. Het gaat allemaal om de optische illusie

Een eyeliner veranderd de ogen. Wanneer je een donkere eyeliner maakt zullen je ogen kleiner tonen en zal de buitenste rand zichtbaar worden. Zet de waterlijn van je ogen aan met een nude of wit potlood, dit zal de ogen nog meer openen.

6. Gebruik verschillende kleuren voor de ultieme look

Wanneer je jouw eigen oogkleur echt wilt laten stralen, dan is het een idee om een subtiele kleur op de onderste wimperlijn te gebruiken en een donkerdere kleur op de bovenste wimperlijn. Olijfgroen is ideaal voor hazelnootkleurige ogen. Blauw en grijs zien er geweldig uit wanneer je blauwe ogen hebt. Zeegroen is ideaal voor groene ogen en paars is ideaal voor bruine ogen. Dit kan overigens ook met Permanente Make-Up gedaan worden!

7. Balletdanseressen hielden van eyeliners

In de jaren 1900 zou een groep Russische balletdanseres pirouetten maken met zeer dramatische eyeliners, dit werd jarenlang door getrokken door de balletdanseressen.

8. Het werd ook voor benen gebruikt

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de liner gebruikt om een naad achter de benen te vervalsen om zo naadkousen na te bootsen. Dit kwam omdat er een tekort was aan materialen. Best lastig nog om dit met een liner te doen..

9. Onze ogen zijn niet symmetrisch

Het is wetenschappelijk bepaald dat het ene oog kleiner is dan de ander. Dit is volkomen normaal. We zijn nergens volledig symmetrisch. Het kan zijn dat het bij de een meer opvalt dan bij de ander, maar goed dit is dus niet raar.

10. Een eyeliner is niet alleen voor dames

Vroeger droegen de mannen ook gewoon liners, zodat ook hun ogen mooier uitkwamen. Tegenwoordig is het meer een subtiele ooglijn om de ogen een natuurlijke look te geven. Dit kan ook met Permanente Make-Up.

En welke feiten en weetjes wist je al? Ik kwam er zelfs een paar tegen die ik nog nooit eerder had gehoord. Teken je iedere dag zelf een eyeliner? Misschien is het dan een keer een idee om te denken aan Permanente Make-Up?

eyeliner