Tatoeages voor cosmetische doeleinden worden steeds populairder. De cosmetische tatoeages, ook wel bekend als permanente make-up of micropigmentatie zijn in een rap tempo bekend geworden. In plaats van het maken van een statement, zal niemand het door hebben dat je een cosmetische tatoeage hebt laten zetten. De meest bekende procedures op het gebied van permanente make-up zijn: wenkbrauwen, ogen en lippen. Micropigmentatie is ook te gebruiken om littekens te camoufleren en voor het reconstrueren van de tepelhof bij post-borstkanker patienten.

Wat is een cosmetische tatoeage?

Cosmetische tatoeages, zoals de traditionele tatoeages, voegen kleur toe in de huid. Hierbij wordt een ijzeroxide pigment gebruikt die de huid in gaat, dit is ook direct het punt waar de gelijkenissen tussen deze twee eindigen. Omdat permanente make-up (semi)permanent is, is het belangrijk dat je deze 15 dingen eerst doorleest voordat je een cosmetische tatoeage laat zetten.

 1. Like a tattoo: net als bij een tatoeage, wordt er bij permanente make-up ook pigment in de huid gebracht met een naald. Dit zijn eigenlijk meer ijzeroxiden dan inkt. Je kan niet zomaar een tattoo shop binnenlopen en vragen of ze bij jou een eyeliner willen zetten. Dit moet eigenlijk net zo worden aangepakt als plastische chirurgie, je moet een gecertificeerde specialist vinden, die ervaring heeft op dit specifieke gebied.
 2. Like plastic surgery: tatoeages als body art zijn bedoeld om op te vallen. Een cosmetische tatoeage moet natuurlijk zijn net als plastische chirurgie.
 3. Side effects: permanente make-up heeft weinig bijwerkingen. Het kan zijn dat je last hebt van een tijdelijke zwelling en een gevoelige huid. Allergische reacties zijn erg zeldzaam. Het is zelfs zo dat vrouwen met een allergie voor cosmetica vaak kiezen voor cosmetische tatoeages.
 4. Alterations: zodra de tatoeage helemaal geheeld is kunnen de kleuren en de vorm veranderd zijn. Dit kan door de specialist zelf weer bijgevuld worden, het is daarom ook noodzakelijk dat je na ongeveer 6 weken weer terugkomt bij de permanente make-up specialist voor een bijwerking.
 5. Not just vanity: als je allergisch bent voor cosmetica, weinig zicht of coördinatieproblemen hebt, is permanente make-up ook een goede oplossing!
 6. Touch ups: permanente make-up zit niet onder het oppervlak van de huid. Met vooral tijd en blootstelling aan de zon zal de permanente make-up vervagen. Het heeft dus eens in de zoveel tijd een touch-up nodig.
 7. Cost: verwacht ongeveer tussen de € 150,00 en € 400,00 te betalen. En vergeet niet dat je om de zoveel jaar de tatoeage weer moet laten bijwerken. Bekijk hier de prijslijst.
 8. Safety: de procedure zelf is veilig en heeft weinig bijwerkingen, maar het is van essentieel belang dat je naar een permanente make-up specialist gaat met een certificaat en een GGD-vergunning.
 9. Results: je kunt de eerste 6-10 dagen verwachten dat de kleuren iets donkerder zullen zijn, maar dit zal verminderen naarmate de huid meer geneest. Sommige mensen ervaren zwellingen rond de ogen en/of lippen, dus zorg ervoor dat je geen fotoshoot hebt de volgende dag 😉
 10. Reversible: permanente make-up verwijderen is niet makkelijk, net zoals bij traditionele tatoeages. Wees zeker wanneer je de sprong wilt maken. Cosmetische make-up kan altijd donkerder worden gemaakt, het is veel moeilijker om van donker naar licht te gaan.
 11. Granulomas: ooit van granulomen gehoord? Deze kleine hobbels kunnen gevormd worden rond de inkt van een tattoo. Hoewel het bijna nooit voorkomt, is het toch handig om te weten.
 12. It’s for men too: mannen zonder of met weinig wenkbrauwen door een ziekte of ongeval of met plaatselijke littekens kunnen ook profiteren van micropigmentatie.
 13. Avoid trends: ga voor de look die jij echt mooi vindt. Ga niet met een trend mee want een trend verdwijnt op een gegeven moment weer. Permanente make-up is geen trend!

Hopelijk is het allemaal een beetje duidelijker geworden dan het al was! Mocht je nog vragen hebben, je kunt altijd terecht bij de PMU specialist van Beautysalon La Luna voor meer informatie.

cosmetische