Couperose het woord kent bijna iedereen wel, misschien heb je er zelf wel last van. Misschien ken je iemand die er heel erg last van heeft. Maar als ik aan jou vraag wat is dit, kan je mij dan antwoord geven?

Deze blog heb ik speciaal gemaakt voor mensen die niet goed weten of ze couperose hebben, of dat misschien een vriend, vriendin of misschien zelfs zoon of dochter deze huidaandoening heeft. Moeten we bang zijn voor couperose en is het te verhelpen?

Allereerst het is ongevaarlijk

Couperose is ontzettend vervelend, maar gelukkig ongevaarlijk. Couperose is een huidaandoening, die vervelend is en zeker storend. Wanneer je couperose hebt zal het lijken of je constant aan het blozen bent, het gaat gepaard met abnormale rode verkleuring in de huid. Dit komt het meest voor op de wangen, maar kan ook voorkomen op de neus, voorhoofd en soms zelfs de kin. Soms zijn het kleine stervormige plekjes maar het kan ook in de vorm van lijnen voorkomen.

Hoe ontstaat het?

Couperose komt eigenlijk door een toename of uitzetting van kleine bloedvaatjes in de huid. Doordat de bloedvaatjes zich altijd aan het uitzetten zijn kan dit zorgen dat de adertjes zich permanent verwijden. Hierdoor worden de bloedvaatjes zichtbaar in het gezicht. Op de wangen kun je vaak het beste de adertjes zien lopen.

Hoe couperose precies ontstaat is niet geheel bekend, we weten zoals je hierboven kunt lezen wel wat het is maar waardoor het precies ontstaat is niet duidelijk. Het kan te maken hebben met erfelijkheid, gevolg van rosacea (een ontstekingsreactie in de huid), maar in veel gevallen treedt het spontaan op. Waarschijnlijk zoals we al eerder aangaven is dit erfelijk bepaald. Couperose kan al optreden op twintigjarige leeftijd! Vooral mensen met een lichte huidskleur hebben hier veel last van. Er is een schatting gedaan dat ongeveer 10% van de Nederlanders last heeft van couperose.

Hoe kunnen we couperose voorkomen?

  • Temperatuurverschillen: probeer grote temperatuurverschillen te vermijden, eigenlijk alles wat warmte opwekt kan schadelijk zijn en/of de couperose verergeren. Denk eens aan een sauna een zonnebank of naar een warm land op vakantie gaan, dit zijn allemaal aspecten die couperose kunnen veroorzaken of verergeren. Natuurlijk zeg ik nu niet dat je nooit meer op vakantie mag, maar (en dit kan ik niet vaak genoeg zeggen) blijf je altijd goed insmeren! Koop een wat duurdere zonnebrand voor je gezicht of een zonnebrand die speciaal beschermt voor dit soort huidaandoeningen.
  • Voeding: letten op de voeding is natuurlijk altijd belangrijk voor de huid. Het voedsel en drinken wat je echt zou moeten vermijden volgens experts is alcohol en specerijen, deze twee aspecten kunnen het namelijk veroorzaken en/of het verergeren.
  • Geneesmiddelen: kijk alsjeblieft uit met wat voor crèmes je op je gezicht smeert wanneer je last hebt van deze huidaandoening. Er wordt veel reclame gemaakt met crèmes die couperose zouden kunnen verhelpen, niets is minder waar. Het kan niet worden verwijderd door crèmes, hooguit minimaal verminderen. Sommige crèmes kunnen het zelfs verergeren, dus kijk uit!
  • Make-up: niet alle make-up merken zijn goed voor de huid, vele make-up merken verstoppen de huid zelfs. Let vooral op met de goedkope make-up merken. Als je huid belangrijk voor je is kijk dan eens naar minerale make-up!

Afkoelen

Heb je last van couperose? En voel je dit ook daadwerkelijk opkomen als je bijvoorbeeld alcohol drinkt of bijvoorbeeld een sauna binnen loopt. Dan kan het nog wel eens helpen om een ijsklontje in je mond te nemen en hierop te gaan zuigen. Dit kan vooral op het moment zelf voor wat rust zorgen in de huid.

Oplossing

Een goede oplossing voor dit probleem is IPL, Intense Pulsed Light, een zeer geconcentreerde vorm van licht, dat opgebouwd is uit stralen van verschillende golflengtes. Een techniek die ervoor kan zorgen dat de couperose verminderd tot geheel verwijderd wordt. Lees hier in de blog wat IPL inhoudt: Wat is IPL? Alleen ontharen? Nee zeker niet!

Couperose haaften