Tijdens je puberteit kon je waarschijnlijk niet wachten op de tijd dat je geen last meer zou hebben van puistjes en mee-eters. Ongeveer 8 op de 10 tieners hebben weleens last van acne. Maar niet alleen tieners hebben last van acne. Ook volwassenen kunnen acne krijgen. Over het algemeen hebben tieners vaak last van acne op het voorhoofd, terwijl acne bij volwassenen vaak voorkomt aan de onderkant het gezicht. Of je nu tiener bent of volwassene, je wilt waarschijnlijk van jouw acne af. En naast het gebruik van de juiste huidverzorging, zijn er ook een aantal andere maatregelen die jij kunt nemen. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de oorzaken van acne. Wij hebben een aantal verrassende oorzaken op een rijtje gezet:

Haar styling producten

Wanneer jouw haarverzorgingsproducten in contact komen met de huid van het gezicht, kan het acne veroorzaken. De oliën in haarverzorgingsproducten kan de poriën verstoppen en uiteindelijk kan dit leiden tot acne. Maak het gezicht daarom nog een keer schoon nadat je jouw haarstyling producten hebt aangebracht.

Te veel huidverzorgingsproducten

Door te veel huidverzorgingsproducten te gebruiken of door verschillende huidverzorgingsproducten door elkaar te gebruiken, kun je acne veroorzaken. Zorg daarom dat je je aan een vaste routine houdt (reiniging, serum, crème, etc.). Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je producten gebruikt die bij jouw huidtype passen.

Make-up (remover)

Jouw make-up remover, of gebrek daaraan kan ook acne veroorzaken. Verwijder jouw make-up altijd voordat je gaat slapen! Wanneer je dit niet doet, kunnen je poriën verstopt raken en dat kan acne veroorzaken. Kies daarnaast voor een make-up die de huid laat ademen (minerale make-up).

Vette zonnebrand

Zonnebrand is essentieel als je snel last hebt van acne. Maar de vraag is welke zonnebrand bij jouw huid past. Krijg jij snel last van acne, vermijd dan een zonnebrand op oliebasis. Deze zonnebrand kan de poriën namelijk verstoppen. 

Voeding

Ze zeggen weleens dat de huid een reflectie is van de algehele gezondheid. Wanneer je gezond eet, en gezond bent, zul je dit ook zien aan de huid. Dit geldt ook andersom. Wanneer je een slecht dieet hebt, zal dit een negatief effect hebben op de huid.

Stress

Stress is een andere boosdoener voor veel huidproblemen, waaronder acne. Bij stress komen bepaalde hormonen vrij die de kans op het vormen van acne vergroten. 

Telefoon

Hoe vaak maak jij jouw telefoon schoon? Je telefoon is een bron van bacteriën, die wanneer je gaat bellen op de huid terecht komen. Deze bacteriën kunnen de huid verstoppen en daardoor ook acne veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je jouw telefoon regelmatig schoonmaakt.

Probeer de oorzaken van jouw acne te achterhalen, om zo tot een oplossing te kunnen komen. Naast de gebruk van de juiste huidverzorging is het van belang dat je de oorzaak van jouw acne ook aanpakt! Neem contact op met onze specialisten voor een persoonlijk advies.

oorzaken van acne