Deze blog gaat over het ontstaan van Permanente Make-Up. Voordat we kunnen gaan kijken naar de Permanente Make-Up is het belangrijk dat we erachter komen wanneer de ‘normale’ make-up werd ontwikkeld.

Geschiedenis van de ‘normale’ make-up

Veel gespeurd op het internet en eigenlijk kom je er dan achter dat het niet geheel duidelijk is wanneer de eerste make-up ontwikkeld werd. Er werd lang gedacht dat de Egyptenaren als eerste met verschillende kleuren en goedjes kwamen voor op de huid. In eerste instantie werd gedacht dat make-up dus in Egypte was ontstaan. Maar door de ontdekking van schelpen en geel poeder, weet men dat zelfs de Neanderthalers al een soort pigment gebruikten om een bepaalde huidskleur te creëren. Eigenlijk kan je het zien als een soort van foundation wat ze toen de tijd hadden. En even voor de duidelijkheid, de Neanderthalers waren de mensen die nog niet geheel rechtop liepen he! We hebben het dus over héél lang geleden!

Bekender dan de Neanderthalers zijn toch echt de Egyptenaren, hier kwamen eyeliners vooral al heel erg naar voren. Ook veel verschillende kleuren op het gezicht werd in deze tijd steeds belangrijker. We kunnen daarom wel stellen dat de make-up bij de Egyptenaren zich echt ging ontwikkelen. Hier droegen mannen EN vrouwen make-up, dit was toen nog vooral om een bepaalde status duidelijk te maken. De mensen die make-up konden veroorloven waren vaak de rijke.

Nu we weten wanneer de normale make-up een beetje is begonnen zijn we op zoek gegaan naar de ontwikkeling van Permanente Make-up. De ‘normale’ make-up is in ons leven steeds belangrijker geworden en er zijn veel vrouwen die zonder make-up de deur niet meer uit stappen. Wat als er een oplossing was om gewoon iedere dag een geweldige make-up look te hebben. Zonder dat je er eigenlijk veel aan hoeft te doen?

Het ontstaan van Permanente Make-Up

Permanente Make-Up begon pas veel later dan de ‘normale’ make-up. Er werden wel al manieren gezocht om make-up langer te kunnen laten zitten, denk bijvoorbeeld maar aan henna. De normale tattoo is gevonden op een Egyptische mummie (weer die Egyptenaren). Maar wanneer kwam Permanente Make-Up dan om de hoek kijken? Wanneer gingen ze tatoeages op het gezicht zetten?

In de jaren ‘70 werd PMU ontwikkeld in Taiwan. Deze Taiwanese ontwikkeling verspreiden zich snel over de gehele wereld. Pas in het einde van de jaren ‘80 is PMU in Nederland een echte hype geworden! Rond ongeveer 1988 toen Permanente Make-Up nog vol in de ontwikkeling lag is het naar Nederland gekomen. Het gekke is dat we nu bijna allemaal PMU kennen, misschien zelfs wel iemand kennen die dit heeft. De ontwikkeling is dus in een rap tempo gegaan en blijft zich continu ontwikkelen.

De ontwikkeling sinds de jaren ’70

Zoals ik al aangaf heeft PMU zich in de afgelopen jaren nog verder ontwikkeld dan dat het was toen het voor het eerst in Nederland kwam. Er zijn meerdere technieken bijgekomen hoe je het mooist en vooral het natuurlijkst wenkbrauwen kan tekenen. Want dat is toch eigenlijk waar PMU voor bedoeld is. Niet zo zeer om die grote tatoeage op je rug het meest opvallend te maken. Nee, het is bedoeld om mooie natuurlijke wenkbrauwen te creëren. Of net dat oog lijntje die je normaal toch iedere ochtend zet. Maar nu een lijntje die niet wordt weggespoeld door de regen, zwembad, sauna… Noem het maar!

Waarom kan PMU iets voor jou zijn?

De wereld van vandaag gaat steeds sneller en er wordt van ons verwacht dat we steeds meer dingen in één dag proppen. Zo ook onze make-up, want ja dat is ook nog iets, we moeten er altijd perfect uitzien. De voordelen van Permanente Make-Up zijn simpel: je gaat tijd besparen in de ochtend, in de avond, wanneer het geregend heeft, tussen de middag en ook is PMU een geweldige oplossing voor wanneer je allergisch bent voor ‘normale’ make-up.

Conclusie

Mijn conclusie van bovenstaande blog is eigenlijk dat de technieken sinds de jaren ‘70 in positieve zin zijn veranderd. Bij Salon La Luna zijn we bijna iedere maand bezig met een nieuwe masterclass om de nieuwste technieken te leren. Dus wees gerust en kom eens langs voor meer informatie! Wij kunnen al jouw vragen beantwoorden op het gebied van PMU!

Ontstaan van PMU