Op de middelbare school had je waarschijnlijk wel een aantal puistjes verwacht. Misschien had je zelfs verwacht dat je er een paar zou krijgen tijdens het studeren. Maar nu je midden 20 bent… of misschien zelfs 30. Blijkbaar heeft je huid de memo niet gekregen, want je hebt nog steeds last van acne.

Het is niet ongebruikelijk voor volwassenen om last te krijgen van dit huidprobleem. Steeds meer mannen en vrouwen krijgen er last van. De oorzaak van zowel tiener als volwassenen acne, is hetzelfde: genetica en androgene hormonen. Maar dit uit zich om een verschillende manier. 

Wanneer stop tieneracne en wanneer begint volwassenen acne?

Er wordt gezegd dat vrouwen tieneracne hebben tot een leeftijd van 24 jaar; voor mannen is dat tot een leeftijd van 22 jaar. Daarna wordt het gezien als volwassenen acne. Bij vrouwen is de kans groter dat zij dit zullen krijgen, maar ook genoeg mannen hebben hier last van. Ongeveer 80% van de tieners heeft last van acne, tegenover 20% van de volwassenen. Maar ook wanneer je geen tieneracne hebt gehad kun je ook alsnog nog last krijgen van volwassenen acne.

Hebben allebei jouw ouders last van volwassenen acne, dan is de kans groot dat jij het ook krijgt. Maar het is niet alleen maar slecht nieuws! Het is namelijk mogelijk om jouw huid onder controle te houden.

Hoe ziet tieneracne eruit?

Het komt vast niet als een verrassing dat er een grote connectie is tussen tieneracne en de puberteit. Tieneracne verschijnt vaak op het gehele gezicht, de rug, het decolleté en de schouders. Tot een leeftijd van 15 jaar, zijn deze plekjes vaak niet ontstoken. Tieners hebben ook vaker last van verstopte poriën en mee-eters. Aangezien meisjes zich sneller ontwikkelen – wat dus betekent dat hormonen zoals oestrogeen en testosteron beginnen te werken – krijgen ze eerder last van acne dan jongens. Meisjes kunnen al vanaf hun tiende acne krijgen. Omdat jongens later in de puberteit komen, merken zij dit pas vanaf hun veertiende.

Hoe ziet volwassenen acne eruit?

Volwassenen acne bevindt zich over het algemeen op het onderste gedeelte van het gezicht (de kin en kaaklijn). Elke uitbraak duurt ongeveer 1-2 weken. Dit kan veroorzaakt worden door hormoonschommelingen, gevoeligheid voor eten, medicijnen, supplementen en nog meer. 

Hoe kom ik ervan af?

Over het algemeen kun je acne op dezelfde manier bestrijden. Wij hebben al onze beste tips op een rijtje gezet:

 

  • Reiniging, serum, crème: wanneer je last hebt van acne, is jouw huidverzorging extra belangrijk. Begin met een reiniging, opgevolgd met een serum en sluit af met een voedende crème. Blijf weg van ingrediënten die de poriën snel verstoppen. 
  • Exfoliëren: vergeet niet om jouw dode huidcellen te verwijderen door middel van een scrub. Probeer elke week één keer te scrubben.
  • Ga naar een specialist: lukt het jou maar niet om van jouw acne af te komen? Ga dan naar een specialist! Jouw specialist zal een op maat gemaakt behandelplan voor jou samenstellen en jou adviseren welke producten jij het beste kunt gebruiken. Daarnaast kan zij je nog veel meer tips geven! Heb jij last van dit vervelende huidprobleem? Neem dan nu contact op.

 

 

acne